27è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants

Àrea d’Educació i Societat

ACTE DE COMMEMORACIÓ:  21 de novembre del 2016, Auditori de la FPCEE Blanquerna

Conferència a càrrec de VIKI BERNADET

Crònica de Nil Vázquez, estudiant del grau d’Educació Primària

Com ja es tradició a la nostra facultat, cada any s’organitza un acte sobre els drets dels infants amb l’objectiu que els i les estudiants d’educació coneguin la Convenció i s’impliquin en el benestar infantil en totes les seves dimensions.

En aquest acte, els estudiants hi participen activament de tres maneres: 1) apropant-se a la trajectòria de la persona convidada a pronunciar la conferència; 2) preparant i formulant preguntes per aclarir i ampliar diverses qüestions d’interès; i 3) escrivint aquest article per al blog Tribuna d’Educació 쿵푸걸 다운로드.

Des de l’Àrea d’Educació i Societat, volem, doncs, fer arribar el nostre sincer agraïment a tots i totes les estudiants que han col·laborat en la commemoració amb el desig que aquest acte sigui, potser, el tret de sortida d’un compromís personal i professional permanent en la defensa dels drets dels infants.

Vicki Bernadet _21112016_011

Viki Bernadet és una activa defensora dels drets dels infants i creadora de la Fundació Viki Bernadet contra l’abús infantil 다운로드.

La seva ponència a l’Auditori de Blanquerna el dilluns 21 de novembre va girar al voltant de la conscienciació dels oients, com a futurs mestres que serem, de la inquietant realitat que és l’abús infantil de qualsevol tipus en la societat actual.

Tant des de la seva experiència a la fundació com des del testimoni propi d’haver patit abús va aconseguir retratar perfectament tots aquells aspectes dels drets dels infants i la seva protecció, tot citant diferents articles de la Declaració Universal dels Drets dels Infants (1989) i exemplificant-los amb fragments de vídeo Scilab download. A continuació procediré a desglossar quins van ésser els àmbits més rellevants de la seva conferència així com aquelles idees que personalment vaig trobar més importants i reveladores.

Per posar-nos en context, la senyora Bernadet començà amb un repàs de la història i fent referència al fet que, malgrat que els infants sempre han existit, la seva protecció i els seus drets són molt recents ohys download. Els nens, que sempre havien estat invisibles per al món adult i que es trobaven sota el control i l’educació de cada casa i família, han esdevingut en els darrers temps un focus d’atenció col·lectiu a tenir cada cop més en compte.

És per això que l’any 1989 les Nacions Unides van aprovar la Declaració Universal dels Drets dels Infants 다운로드. D’aquesta manera, com va especificar Bernadet, es van proclamar —que no pas atorgar— els drets dels infants en el que fou el primer document que recollia diferents articles per preservar la infantesa i la seva integritat d’una forma vinculant i involucrant-hi les institucions estatals.

Malgrat l’avenç que va suposar, tal com digué la conferenciant, aquesta declaració va delegar el control dels drets als estats i, per tant, no va concretar ni facilitar l’actuació ciutadana en situacions com l’abús 워크 투 리멤버 다운로드.

La ponent va explicar que aquests drets, que encara avui dia molts adults desconeixem, haurien de poder restar a l’abast dels infants per tal que ells els coneguin i els exerceixin, per prevenir o aturar així casos d’abús o maltractament. Bernadet va comentar els articles 12, 13, 19, 34 i 39 amb les seves respectives reflexions. Els més rellevants per a ella són:

  •      Article 12 다운로드. Dret a l’opinió.
  •      Article 13. Llibertat d’expressió: de forma similar que en l’anterior, en aquest destacà la importància de trencar la posició d’asimetria entre infants i adults, especialment, en el cas d’alumnes i mestres, ja que els nens han de poder ésser tractats com a iguals 다운로드. D’altra banda, Bernadet també destacà la importància de saber obrir la ment i captar missatges que no sempre se’ns envien amb el codi de llenguatge que esperem.
  •      Article 19. Protecció contra els maltractaments: en aquest cas, va esmentar que no hi ha cap llei integral destinada contra l’abús i la seva prevenció aomei onekey recovery 다운로드. També advertí que sovint els nens poden patir més d’un tipus d’abús.
  •      Article 34. Protecció contra l’abús sexual.

En referència a aquests dos darrers apartats, Bernadet ens il·lustrà amb l’alarmant dada que un de cada quatre infants ha patit o patirà algun tipus d’abús abans dels disset anys 다운로드. A més, el 80 % dels casos es produeixen a l’entorn intrafamiliar.

Després de percebre la reacció de l’auditori davant aquesta explicació ens instà a connectar amb aquesta realitat i a no ignorar-la, ja que per si sola no desapareixerà. Molta de la gent que pateix o ha patit abús no ho arriba a explicar mai i és que, tal com ella ens va explicar respecte de la seva pròpia experiència, el fet d’exterioritzar-ho sovint suposa per a la persona exposar-se totalment i enfrontar-se al seu entorn familiar. En el moment en què ella explicà això, jo em vaig plantejar que, per estadística, de ben segur que de tota la gent que conec i he conegut alguns estan entre aquest 25 % de persones que han patit abús. Aquest pensament em resulta pertorbador.

Finalment i després que les consciències de tots els presents fossin sacsejades, la ponent procedí a la cloenda de la conferència amb el darrer article al qual feu esment: el 39, que parla de la recuperació i reintegració social d’aquells qui han patit abús. El missatge amb què va tancar l’exposició d’idees fou encoratjar-nos a totes i tots cap a l’acció; dit amb les seves paraules: “no ens hem de qüestionar les conseqüències de les nostres accions, sinó les de la nostra inacció”, és a dir, que quan ens trobem davant un cas d’aquest tipus no l’ignorem i mirem cap a un altre costat, sinó que l’encarem i mirem què podem fer per ajudar sense por a conseqüències negatives.

Per acabar, m’agradaria oferir una reflexió de collita pròpia. En primer lloc, crec que és d’agrair que algú que ha patit abús i ha lluitat per reivindicar els drets dels infants i la necessitat de protegir-los ens pogués oferir als futurs mestres uns consells tan pertinents i ens parlés d’una situació tan poc present en moltes ocasions a la vida docent. També agraeixo a la ponent, aquest cop en l’àmbit personal, que m’ajudés a obrir els ulls en un tema tan preocupant i em fes pensar d’una altra manera sobre l’abús i la necessitat de preservar tots els drets dels infants i, en essència, protegir-los.

Per a mi els punts claus de la seva ponència són la necessitat de conèixer i fer conèixer els drets dels infants i tenir present l’existència de l’abús en la nostra futura tasca docent mirant d’oferir el nostre ajut sense por al que pugui passar si ajudem, sinó a què pot succeir si ignorem el problema.

Per acabar, us convidem a escoltar la Vicki a La confianza educada | Vicki Bernadet | TEDxMadrid