HISTÒRIA DE CATALUNYA AMB CANÇONS

Àrea de Ciències Socials i Experimentals

00 - PortadaEl passat 9 de desembre de 2014 es va celebrar a l’Auditori de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL l’acte “1714: la història de Catalunya amb cançons”, en el qual es van interpretar diverses obres musicades per Antoni Ros-Marbà amb textos de Jaume Picas i Miquel Desclot, en què es narrava la història de Catalunya.

Les obres van ser interpretades pel grup instrumental, el cor d’alumnes de 5è i 6è i els solistes de l’IEA Oriol Martorell juntament amb el Cor Blanquerna, i acompanyats pels estudiants de primer curs dels graus en Educació Infantil i Educació Primària de la Facultat.

El concert va unir la música i la poesia amb la història, l’escola i la universitat, mestres, estudiants i pares. Mentre gaudíem del concert vam fer un viatge en el temps, des de la prehistòria fins als nostres dies.

De la prehistòria i el món antic, amb molta diferència el període més llarg de tots, se’n presenta la primera cançó: “Els avantpassats”, que descriu amb quatre pinzellades què feien ja els homes i les dones d’aquells temps en aquest tros de terra, que segles després s’acabaria anomenant Catalunya.

De l’època medieval, moment que es considera l’inici de la presa de consciència com a país i dels orígens de la nostra llengua, vàrem escoltar tres cançons: “El comte Guifré el Pilós”, “Jaume I” i “Els almogàvers”.

De l’època moderna, tres més: “L’emperador Carles V”, “El tractat dels Pirineus” i “La Guerra de Successió”, aquesta darrera és la que recorda explícitament els fets que es van esdevenir fa 300 anys. De la “Guerra de Successió”, n’hi ha dues versions: la que es va censurar i la versió original del mestre Jaume Picas, que és la que es va cantar a l’Auditori.

I, finalment, dues de l’època contemporània, La Guerra Civil” i l’Onze de Setembre”, en record també de les darreres diades celebrades.

Aquella Història de Catalunya amb cançons va suposar, en aquell moment, als anys 70, per a molts dels qui aleshores érem infants, descobrir que aquí també havien passat molts fets dels quals, fins aleshores, gairebé ningú no ens havia parlat. Tot cantant, infants i grans, coneixíem o recordàvem una part de la nostra història.

També avui, gràcies a aquestes cançons, continuem coneixent i recordant aquells esdeveniments; unes cançons que, com a futurs mestres, podreu continuar cantant amb els alumnes de les escoles on treballareu.

Ara es reedita el disc aprofitant la commemoració del Tricentenari 1714-2014. El disc uneix l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i la veu solista de Nina; i com a narradors d’excepció, Lluís Soler i Lloll Beltran. Editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

maxresdefaultPer a més informació, podeu consultar:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/Els-Matins/Es-reedita-el-disc-Historia-de-Catalunya-amb-cancons/video/5235111/

http://latrinca.blogspot.com/2014/12/historia-de-catalunya-amb-cancons-cd.html