L’EDUCACIÓ A FINLÀNDIA (I): Gràcies, Xavier Melgarejo.

Valentí Feixas 태교 음악 다운로드.  Àrea de Pedagogia de la FPCEE Blanquerna – URL

 

Finlàndia era un país desconegut a nivell pedagògic fins que els primers estudis del Programa per a l’Avaluació Internacional d’Alumnes (PISA)  del 2000 i 2003 la van situar al capdavant del ranking dels països membres de l’OCDE 다운로드. Des de llavors, Finlàndia ha estat un referent pedagògic per a Catalunya,  en bona part gràcies a la tasca feta pel recordat i estimat Xavier Melgarejo 영화 신데렐라 다운로드.

Xavier Melgarejo rebent el Premi Blanquerna 2015 다운로드. Foto Fundació Blanquerna

Atret per l’èxit finlandès, Xavier Melgarejo va estudiar a fons el seu sistema educatiu i d’aquesta recerca no només en sortí la seva tesi doctoral, que defensà a la nostra facultat l’any 2005, sinó també una profunda estimació pel model finlandès que el va empènyer a una tasca important de difusió arreu del país 다운로드. El 2013 publicà el seu llibre “Gràcies, Finlàndia” . El 2014 el President de la República de Finlàndia li atorgà la distinció de Cavaller de la Rosa Blanca de Finlàndia i el maig de 2015 va rebre el Premi Blanquerna Educació 다운로드.

El passat mes d’abril vaig tenir la sort de conèixer “in situ” el sistema educatiu finlandès gràcies la Visita d’Immersió Pedagògica a FINLÀNDIA que l’Institut Escalae organitza periòdicament els darrers anys 다운로드. Més de trenta responsables i experts de Catalunya, Espanya i diversos països llatino-americans vàrem poder conèixer escoles, programes i facultats d’educació finlandeses i reflexionar-hi conjuntament en una intensa visita 카카오톡 xp 다운로드. El resultat va ser corroborar amb l’experiència el que el nostre col·lega Xavier Melgarejo ens plantejava com a claus de l’èxit educatiu finlandès, i que miraré de sintetitzar en les dues parts d’aquest article 대마도 탈환 다운로드.

En primer lloc, i previ al sistema educatiu, el gran valor que els finlandesos donen als seus infants 다운로드. Xavier Melgarejo explicava que els infants són el seu “tresor nacional” i que va escollir treballar en el model finlandès i no en l’asiàtic per la seva arrel ètica:  per la recerca del bo i millor per a tothom des de la perspectiva de la col·laboració. La visió competitiva del món dels països de l’est asiàtic no el satisfeia, deia que podia portar a l’enfrontament i a la guerra.

En segon lloc, una visió de l’educació fonamentada en la responsabilitat de cadascú de formar-se a si mateix. Així, l’educació es planteja sempre des de la confiança (no des del control) i des de l’autonomia pedagògica, al marge de canvis de govern i de criteris ideològics. Existeix un autèntic pacte educatiu: l’educació és un bé comú que cal preservar .

Xavier Melgarejo (2014). Recuperat: https://www.catalunyareligio.cat/es/node/175390

Així el govern només marca les directius, els objectius i els continguts bàsics del currículum,  i cedeix als municipis la capacitat de determinar com ho faran, amb quins mitjans  i amb quines metodologies. Les administracions locals contracten els directors de les escoles i dipositen la seva confiança en ells per liderar el projecte educatiu: no hi ha inspecció educativa. Els directors contracten els docents i els hi confien la capacitat de construir el currículum. I els docents confien en els seus alumnes i en la seva responsabilitat. La confiança i la responsabilitat provoquen una cultura de coparticipació a tots els nivells.

Nosaltres no podem pretendre fer com ells perquè no som com ells. Ara bé, si que hem de tendir vers una cultura on la confiança i la responsabilitat guanyin terreny al control i al dirigisme si  volem que els nostres resultats educatius millorin com ho volia el Xavier Melgarejo. Gràcies per tot, Xavier.