Les pintures d’Oriol Mora

"Tú" i "Eva" Olis damunt tela

“Tu” i “Eva” 웹 하드 일괄 다운로드. Oli damunt tela 150 x 150 cm. i 146 x 114 cm. Al taller, 2020

 

El fi últim de la meva pintura es crear una estructura que reflecteixi l’enigma de l’existència  
-Arshile Gorky 다운로드. Pintor nord-americà d’origen armeni (s. XX – Expressionisme abstracte)

  • El moment del CANVI

A principis del segle passat, quan es parlava d’abstracció i avantguarda en pintura, de fet s’abandonava la tècnica de representar la tercera dimensió 사기열전 다운로드. I aquesta avui dia s’associa ja al mon de la imatge fotogràfica. Igualment, es desprenien dels anomenats “efectes” –fuga, sfumatto, trompe-l’oeil…– justament pel que aquests tenen d’il·lusió òptica, i es deixaven per a ús dels artistes de l’acadèmia 다운로드.
Alhora,  tampoc volien cenyir-se a un tema exterior; es buscava l’expressió, damunt la tela o el paper, tant pel que fa a la figuració com per l’abstracció 천하제일 쟁자수 다운로드. Fent camí per recuperar l’autenticitat i la puresa del mitjà;  allò que ben mirat, des de la prehistòria que li era propi.
Amb la divulgació de la fotografia i l’alliberament que aporten Cézanne, el cubisme, els genis de Picasso, Malevitx, Mondrian, Klee… la formalitat es resoldrà en el pla -en les dues dimensions- 다운로드. Cosa que de fet, sempre ha distingit la pintura i pot fins i tot semblar-nos obvi; però aleshores, i des d’una visió occidental, calia fer aquell pas tan decidit 다운로드.

  • Una premissa: l’ESPAI PICTÒRIC

There is no freedom in freedom; there is only freedom in structure
-Branford Marsalis 텀블러 음악 다운로드. Saxofonista nord-americà contemporani

Si el quadre ja no pot ser una “finestra oberta a la paret”, ni una representació, parlem de l’espai pictòric sorgit de les zones de colors juxtaposades 자바 zip 파일 다운로드. En aquest àmbit de la pura vibració del color, la pintura torna a volar lliure -com la música o la poesia-.
S’ofereix, com una realitat duradora i autèntica (a diferència de l’efímera, que avui és lògicament monopoli del món digital) i pròpiament basada en el color 다운로드. Apartats de les noves tecnologies, retrobem la materialitat del pintar; una mica, com si es tractés d’esculpir, per capes i damunt el pla.
Els meus referents formals comencen en aquella avantguarda i en un espai que han reprès certs contemporanis (com H. Hodkin, G. Richter…) bo i recollint aquella lliçó o repte de Cézanne: construir per mitjà del color.
En aquest intent de fugir d’artificis, la pinzellada queda a la vista. I l’elaboració del color, la pressió i direcció del traç i fins-i-tot la mida del pincell escollit, son decisions perceptibles capa rera capa fins arribar a la superfície.

  • Forma i fons: ELS MOTS AFEGITS

L’aparició cal·ligràfica en les meves darreres peces dóna per vàries connotacions, començant per la redundància. Tant si es tracta d’una retolació com d’una figuració, estàn inserides en el camp de color. Afegint significat i alhora apel·lant al sentit de l’humor, amb un distançament que vol contrastar aquelles intencions de puresa.
Això no obsta per que les pintures proposin -a les antípodes de les imatges publicitàries- una experiència real, física, intensa de comunicació. De fet, procurem arribar a un acord amb els materials, sedimentats al taller amb la intenció que l’ull del visitant hi trobi un reconeixement.
Contrastos, ironies, ideals i pragmatisme alhora… Tanmateix res d’això ens ve de nou, si recordem que ja els filòsofs grecs consideraven l’ofici del pintor com d’algú “avesat a resoldre dicotomies”.
O.M. és professor associat del Projecte artístic interdisciplinar del 3r curs GDEP
Website d’Oriol Mora

"Fum" i "Signe"

“Fum” i “Signe”. Acrílic damunt papers 55x75cm. al taller, 2020

Un pensament sobre “Les pintures d’Oriol Mora

Els comentaris estan tancats.